2023-2024 Δράσεις Επισκέψεις Πολιτιστικές

Επίσκεψη σε Βιέννη & Βουδαπέστη

Από τις 14 έως 18/ 03/2024 πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία η εκπαιδευτική επίσκεψη μικτής ομάδας μαθητών της Α’, Β’ και Γ’ τάξης του 12ου Γυμνασίου Ηρακλείου στη Βιέννη και στη Βουδαπέστη στα πλαίσια του Πολιτιστικού Προγράμματος “Ο ρόλος των εθνικών ευεργετών στην ανάπτυξη του ελληνικού κράτους” της Φιλολόγου κ. Γκιαουράκη Πολύτιμης που υλοποιεί το τρέχον σχολικό έτος το 12ο Γυμνάσιο Ηρακλείου Κρήτης σε συνεργασία με το 1ο Γυμνάσιο Ηρακλείου (Καπετανάκειο) και την κ. Παπαδογιαννάκη Ευαγγελία, Κοινωνιολόγο.

Messenger creation b9b4aa18 1dae 4b48 8711 43e43520d241

Πιο αναλυτικά έπειτα από πρόσκληση της Ελληνικής Εθνικής Σχολής Βιέννης και τη Μητρόπολη Αυστρίας, αλλά και από το Ελληνικό σχολείο “Μανόλης Γλέζος” της Βουδαπέστης Ουγγαρίας η ομάδα μας είχε την ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά μια σημαντικότατη ελληνική παροικία που συνέβαλε τα μέγιστα στην προετοιμασία του Αγώνα της Ανεξαρτησίας, την Ελληνικιή Εθνική Σχολή Βιέννης- βραβευμένη τον Δεκέμβρη του 2023 με το βραβείο «Σίμων Σίνας» από την Ακαδημία Αθηνών ως το αρχαιότερο σε λειτουργία ευρωπαϊκό ελληνικό σχολείο- και τον Μητροπολικτικό Ναό της Αγίας Τριάδας, όπου συνομίλησε με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Αυστρίας και Έξαρχο Ουγγαρίας και Μεσευρώπης κ. Αρσένιο.
Επιπλέον ενημερωθήκαμε από τον Σεβασμιώτατο για την Εκδήλωση για τα 220 χρόνια ίδρυσης της Ελληνικής Εθνικής Σχολής Βιέννης και παρακολουθήσαμε νυχτερινή θεία λειτουργία για την εορτή του Οσίου Χριστοδούλου του εν Πάτμω. Και ακόμη ξεναγηθήκαμε μεταξύ άλλων στη Βιβλιοθήκη με τις ιστορικές εκδόσεις και στην Αίθουσα των Ευεργετών της Σχολής με πίνακες της οικογένειας Δούμπα (διέσωσε παρτιτούρες του Σχούμπερτ, φίλος του Μπραμς, εκφώνησε τον επικήδειο του Μπετόβεν και του έχει αφιερώσει ο Στράους έργα του, καθώς και στον Σίμωνα Σίνα).
Επιπλέον οι μαθητές και οι συνοδοί εκπαιδευτικοί προσκυνήσαμε στον Ιερό Ναό Αγίου Μιχαήλ όπου φυλάσσεται η ιστορική και θαυματουργή εικόνα της Παναγίας του Χάνδακα (ενετοκρατούμενου Ηρακλείου), στο Μουσείο Ιστορίας της Τέχνης και στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, στα Ανάκτορα του Σένμπρουν και Μπελβεντέρε, στον Καθεδρικό του Αγίου Στεφάνου, καθώς και στο ιστορικό κτίριο της Κρατικής Όπερας της Βιέννης.
Τέλος στη Βιέννη περιηγηθήκαμε στην περιοχή του Ρήγα Βελεστινλή και του Τυπογραφείου των αδερφών Πούλιου, εκεί όπου ο Ιωάννης Καποδίστριας μαζί με τον Νικόλαο Δούμπα ίδρυσαν τη Φιλόμουσο Εταιρεία για να σπουδάζουν με υποτροφία ορφανά ελληνόπουλα απόγονοι των Αγωνιστών της Ελληνικής Επανάστασης, στο Αυστριακό Κοινοβούλιο (από δωρεές και Ελλήνων Ευεργετών), στο Εθνικό Θέατρο, στο Δημαρχείο, στο Μέγαρο Μουσικής Βιέννης του Νικόλαου Δούμπα και στον Άγιο Γεώργιο των Ελλήνων.

Με ενδιάμεσο σταθμό την Μπρατισλάβα στη συνέχεια η εκπαιδευτική μας επίσκεψη ακολούθησε τα βήματα των Γεώργιου και Σίμωνα Σίνα, σπουδαίων Ελλήνων εμπόρων, που δώρησαν στην πόλη της Βουδαπέστης την πρώτη πέτρινη Γέφυρα στον Δούναβη, τη Γεφυρα της Αλυσίδας, ενώνοντας τη Βούδα με την Πέστη. Μάλιστα οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να μάθουν ότι η οικογένεια Σίνα πρόσφεραν οικονομική ενίσχυση στη Μοσχόπολη και στην Αθήνα για την ανοικοδόμηση του Αστεροσκοπείου και της Ακαδημίας Αθηνών, για τη Μητρόπολη Αθηνών, την Οφθαλμιατρική και το Αρσάκειο, την Αρχαιολογική Εταιρία και το Αμαλίειο Ορφανοτροφείο, κ.ά. Στη Βουδαπέστη είδαμε και την Ακαδημία Φυσικών Επιστημών της Βουδαπέστης που αποτελεί δωρεά του Σίμωνα Σίνα- προξένου της Ελλάδας στην Αυστρία , Βαυαρία και Πρωσία – της οποίας υπήρξε επίτιμο μέλος.
Άλλωστε με τους μαθητές της ομάδας μας στη Βουδαπέστη περιηγηθήκαμε στα Λουτρά Σέτσενι και τον Πύργο της Πύλης των Ψαράδων όπως και στο νεογοτθικό κτίριο του Κοινοβουλίου και στο Ελληνικό Σχολείο «Μανόλης Γλέζος» και απολαύσαμε την κρουαζιέρα στον Δούμαβη με τα λαμπρά κτίρια. Τέλος θαυμάσαμε τον ορίζοντα από το Παλάτι της Βουδαπέστης, και την Όπερα της Βουδαπέστης, το Μουσείο Καλών Τεχνών, καθώς και το Μνημείο Ηρώων της Βουδαπέστης.
Έτσι γυρίσαμε στο σχολείο μας πλούσιοι με όσα κερδίσαμε σε γνώσεις, σοφία και εμπειρίες από πόλεις πολλές και χώρες με «άφθονα μυρωδικά» κατά τον στίχο του ποιητή μας.