2023-2024 Δράσεις Πεζοπορική ομάδα

Πεζοπορική ομάδα: 5η διαδρομή

Το Σάββατο 13 Απριλίου 2024 η πεζοπορική ομάδα του σχολείου μας συμμετείχε στη  μαθητική πεζοπορία που οργάνωσε ο Πεζοπορικός Όμιλος Ηρακλείου κάνοντας τη διαδρομή: Αγία Βαρβάρα-Αξέντι-Άγιος Θωμάς- Παναγία Καρδιώτισσα.

6

Η πεζοπορία ανήκει στη θεματική ενότητα «Η Φύση ως Τέχνη Ζωής: πεζοπορώ με τις αισθήσεις μου και βιώνω συναισθήματα».

Ξεκινήσαμε από την Αγία Βαρβάρα, περάσαμε από το χωριό Πειρουνιανά, το δάσος Παπούρια και  Αξέντι, συναντήσαμε λαξευτά πατητήρια, βυζαντινά ξωκλήσια και ολάνθιστα λιβάδια. Φτάνοντας στον Άγιο Θωμά επισκεφθήκαμε τους λαξευτούς τάφους. Στο χωριό έγινε κέρασμα με χυμούς, αναψυκτικά και νερά εις μνήμην του Κωστή Βασιλάκη,  φιλολόγου, ιστορικού , συγγραφέα και θερμού υποστηρικτή του μαθητικού προγράμματος από τον Πεζοπορικό Όμιλο Ηρακλείου.  Διασχίσαμε το χωριό και καταλήξαμε στην Παναγία Καρδιώτισσα δίπλα στο ποταμάκι και τους καταρράκτες. Στην αυλή της εκκλησίας τα παιδιά χαλάρωσαν και αφηγήθηκαν με τον δικό τους τρόπο (γραφή, ζωγραφιές, ηχογράφηση) το αποτύπωμα της πορείας τόσο σε επίπεδο συναισθημάτων όσο και αισθήσεων.

Ο Πεζοπορικός Όμιλος αναφέρει:

«Στο φετινό πρόγραμμα  επιδιώκεται μία απόλυτα αισθητηριακή και συναισθηματική προσέγγιση της Φύσης.

Στόχος μας θα είναι να δημιουργήσουμε μαθησιακά περιβάλλοντα μέσα στα οποία τα παιδιά να βιώνουν την Φύση με όλες τους τις αισθήσεις και να αυτο- ανακαλύπτουν, με έμφαση στα συναισθήματα, την σημαντικότητα που έχει, για το καθένα ξεχωριστά,  αυτή  η επαφή για την ψυχοσωματική τους ανάπτυξη!

Η Φύση είναι γεμάτη χρώματα, αρώματα, γεύσεις, ήχους! Τα παιδιά θα αφεθούν να τα απολαύσουν με τις αισθήσεις τους και να εκφράσουν τα συναισθήματα τους μέσα από παιδαγωγικές προσεγγίσεις όπως το Artful Thinkingκαι το  VisibleThinking».

7 1

Επιστημονική και παιδαγωγική ευθύνη προγράμματος: Ελένη Πουλλά