2023-2024 Δράσεις Επισκέψεις

Εκπαιδευτική επίσκεψη στο Μόναχο

received 1428337448119304

Με πρόσκληση από το 2ο Ελληνικό Γυμνάσιο Μονάχου  και την Αρχιερατική Επισκοπή Βαυαρίας, πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία η εκπαιδευτική επίσκεψη ομάδας μαθητών της Β’ και Γ’ τάξης του Γυμνασίου μας στο Μόναχο από τις 20 έως 25/ 11/2023 στα πλαίσια Δράσης με τίτλο «ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΜΕ ΔΡΑΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΓΡΑΦΗ – ΘΑΛΑΣΣΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΡΜΕΝΙΖΟΝΤΑΣ ΜΕ ΤΙΣ ΜΟΥΣΕΣ Ή ΜΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ» που συντονίζει η κ. Γκιαουράκη Πολύτιμη, Φιλόλογος με αφορμή την έκθεση στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων 57 έργων του Ηρακλειώτη ζωγράφου Κωνσταντίνου Βολανάκη της Σχολής Καλών Τεχνών του Μονάχου.

received 1539048810195995

Για το 12ο Γυμνάσιο συνοδοί –  καθηγήτριες ήταν η κ. Γκιαουράκη Πολύτιμη και η κ. Αθανασάκη Άννα , Γερμανικής Φιλολογίας.

Ευχαριστούμε θερμά για τη σύμπραξη – συνεργασία  το 1ο (Καπετανάκειο) Γυμνάσιο Ηρακλείου και την εκεί συντονίστρια της εκπαιδευτικής επίσκεψης κ. Παπαδογιαννάκη Ευαγγελία, Κοινωνιολόγο και τους συνοδούς καθηγητές, καθώς μαζί και με τους μαθητές βιώσαμε πλούσιες εμπειρίες, και θαυμάσιες εικόνες που θα μας συνοδεύουν και θα μας συνδέουν για μια ζωή!

  Πιο αναλυτικά η εκπαιδευτική επίσκεψη περιελάμβανε επίσκεψη στο 2ο Ελληνικό Γυμνάσιο Μονάχου όπου οι ομογενείς μαθητές και εκπαιδευτικοί μας επεφύλαξαν θερμή υποδοχή, μας ενημέρωσαν για τον τρόπο λειτουργίας και την ιστορία του σχολείου τους, μας μίλησαν για την Ελληνική ομογένεια της πόλεως του Μονάχου και μας ξενάγησαν στους χώρους του σχολείου. Ακολούθησαν δράσεις όπως:

Στο πλαίσιο της Δράσης : Θαλασσογραφία η μαθήτρια της Γ΄ τάξης Παπαδάκη Νεφέλη του 12ου Γυμνασίου Ηρακλείου ενθουσίασε μαθητές και εκπαιδευτικούς με την παρουσίαση δικής της, πρωτότυπης χορογραφίας σύγχρονου χορού δικής της έμπνευσης στο κομμάτι:

“Σε ποια θάλασσα αρμενίζεις”(Διασκευή :Μέλισσες, Μουσική :Νίκος Καλλίνης,  Στίχοι :Δήμητρα Νεοφύτου).

Τελικά χορέψαμε όλοι μαζί παραδοσιακούς κρητικούς χορούς.

Στη συνέχεια μεταβήκαμε στον Ορθόδοξο Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος  του Μονάχου όπου οι μαθητές μας  του 1ου και του 12ου Γυμνασίου Ηρακλείου είχαν την ευκαιρία να προσκυνήσουν, να συνομιλήσουν και να ξεναγηθούν από τον Αρχιερατικό Επίσκοπο Βαυαρίας. 

Η γνωριμία μας με το Μόναχο την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Γερμανίας, σημαντικό βιομηχανικό και πολιτιστικό κέντρο συνεχίστηκε γύρω από τον κόμβο Στάχους, την Παλαιά και Νέα Πινακοθήκη και τη Γλυπτοθήκη, την Όπερα και το Δημαρχείο , αλλά και το Γήπεδο της Μπάγερν.

Η εκπαιδευτική μας επίσκεψη περιελάμβανε εκτός των άλλων και την πόλη Ουλμ στον Δούναβη, γενέτειρα του Άλμπερτ Άϊνστάιν. Κι ακόμη το Φράιμπουργκ με την ιστορική Ιατρική Σχολή όπου άφησε την τελευταία του πνοή ο Νίκος Καζαντζάκης, αλλά και τη μαγευτική λίμνη Κωστάντζα στα σύνορα με την Ελβετία!

Κι ακόμη  η φύση μας μάγεψε περνώντας μέσα από ονειρεμένους δρυμούς, στεφανωμένους από ένδοξα φρούρια και διακοπτόμενους από ποτάμια με κυνηγότοπους, απολαμβάνοντας ξέφωτα κι απότομα φαράγγια καταλήξαμε στο Φύσσεν από όπου αρχίζει η «Ρομαντική Οδός» (Romantischen Strasse) με τον Πύργο της Βαυαρίας ,το Νοϊσβανστάιν (“Νέος Λίθος του Κύκνου), το Ρέγκενσμπουργκ που χτίστηκε από τους Ρωμαίους , τη μεσαιωνική Πράγα με τη γοτθική Γέφυρα του Καρόλου, τα μεσαιωνικά δρομάκια της «Βασιλικής οδού» ως το Δημαρχείο και το Άστρονομικό Ρολόι.  Τέλος η ομάδα μας ξεναγήθηκε μεταξύ άλλων στο Ομπέσνι Ντουμ δημιουργία των σημαντικότερων Άρχιτεκτόνων, γλυπτών και ζωγράφων του 19ου αιώνα.