2023-2024 Δράσεις Πεζοπορική ομάδα

2η πεζοπορία «Σταλίδα-Βουλγάρικο μονοπάτι-Μοχός»

IMG 7fdca6b848e008be3c3c8d3de08db5b0 V

Το Σάββατο 4 Νοεμβρίου 2023 , η Πεζοπορική ομάδα του σχολείου μας συμμετείχε στη μαθητική πεζοπορία στη διαδρομή «Σταλίδα-Βουλγάρικο μονοπάτι-Μοχός», με συνοδό την καθηγήτρια Φωτεινή Πλουμάκη.

  «Το μονοπάτι ξεκινά από τη Σταλίδα και κατασκευάστηκε μετά το 1912-13, όταν στην Κρήτη βρέθηκαν Βούλγαροι αιχμάλωτοι, οι οποίοι, στο πλαίσιο αγγαρείας,  υποχρεώθηκαν να ανακατασκευάσουν ουσιαστικά το υφιστάμενο, μικρότερο σε πλάτος, μονοπάτι που ένωνε τότε τη Σταλίδα με το Μοχό.
Η Σταλίδα εκείνη την εποχή αποτελούσε το επίνειο του Μοχού, μια περιοχή με εύφορη γη που παρήγαγε διάφορα αγροτικά προϊόντα, κι ανάμεσα σε αυτά πολλά χαρούπια, που ήταν πρώτη ύλη για την παραγωγή των παλιών ασπρόμαυρων φίλμ.
Έπρεπε λοιπόν να υπάρχει ένα καλό μονοπάτι ώστε αυτά τα προϊόντα να κατεβαίνουν μέχρι το λιμάνι. Έτσι οι Βούλγαροι αιχμάλωτοι, που όπως τελικά αποδείχθηκε, ήταν πρώτης τάξης μάστορες, έφτιαξαν ένα φαρδύ μονοπάτι-καλντερίμι, το οποίο στο μεγαλύτερο τμήμα του διατηρείται μέχρι σήμερα σε άριστη κατάσταση.»

Ευχαριστούμε την πρόεδρο του Πεζοπορικού Συλλόγου Ηρακλείου Ελένη Πουλά και τον επιστημονικά υπεύθυνο της πεζοπορίας Αβραάμ Αποστολακάκη που οργάνωσαν και συμμετείχαν στην πεζοπορία.